World Sleep Day - Alvás világnapja

SAJTÓKÖZLEMÉNY 2010. március 19.

Rosszul és keveset alszunk

Rosszul alszunk és nem eleget. Az Alvás Világnapján ismertetett két magyarországi felmérés is megerősíti, hogy a hazai alvásállapotunk kedvezőtlenebb a nemzetközi felmérésekben ismert adatokénál. A kis számú, ám nemzetközileg is elismert hazai alvásgyógyítókat az emberek többsége – még súlyos panaszok esetén is – ritkábban keresi fel, sokan nem is tudnak ilyen lehetőségekről, sőt arról sem, hogy a nyugtalan, nem pihentető alvásuk mögött valamilyen alvászavar vagy alvásbetegség húzódik.

Magyarország második alkalommal csatlakozik a World Sleep Day – Alvás Világnapja nemzetközi eseményeihez. A legújabb hazai egészségügyi honlap, a Napidoktor szervezésében ismert magyar alvás szakemberek a Symbol "alvás termében" elmondták: a megfelelő alvás krónikus, hosszan tartó hiánya számos betegség oka és következménye, közvetlen kapcsolatban van a mindennapi munkavégzéssel, és meghatározza az emberek életminőségét és az életkor hosszát.

Az alvással kapcsolatos gondok az emberek 45 %-kának a tevékenységét befolyásolják negatívan az élete során.

A legújabb - 2009-2010.évi - magyarországi munkahelyi alvásfelmérés szerint, melyben ezer felnőtt munkavállaló alvási szokásait vizsgálták, megállapítja: alvási gondokkal hosszabb idő óta együtt élők aránya a megkérdezettek majd felénél (46%) jellemző. Hetente legkevesebb három alkalommal nem alszik jól 34 %, és 15%-kának vannak munkavégzési gondjai az álmosság miatt. Alvásproblémáival a válaszadók 79 %-ka nem fordul orvoshoz. A Benyovszky Orvosi Központ által végzett felmérés célja, hogy néhány éven belül elkészülhessen Magyarország, majd nemzetközi összefogással: Európa alvástérképe.

Az orvosi felmérés eredményeit erősíti az az internetes felmérés is (18 565 válaszadó), melyet a Naturhome a Napidoktor internetes portál segítségével fejezett be a napokban. A tavaly indult felmérés (abban 6631-en vettek részt), adataival összevetve: emelkedett a kialvatlansággal szenvedők száma - a válaszadók 72%-a ritkán vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt volna, 25% ébred gyakorta pihenten s csupán, 3%-kuk számolt be arról, hogy mindig elég időt tölt alvással.

Tavalyhoz képest később fekszünk és korábban kelünk, kevesebet alszunk – hétköznap minden második ember (56%) fekszik este 9-11 között, 8% 9 előtt, s 36% tér nyugovóra 11 óra után. Továbbra is komoly probléma a napközben jelentkező álmosság, mely a válaszadók 90%-át érinti, s közülük 41% szenved naponta többször a rátörő álmosságtól, fáradtságtól. Az előző évhez képest emelkedett az állandó alvásproblémával küzdők aránya, minden 4. ember számára (23%) okoz komoly gondot az el-, illetve átalvás, s a megkérdezettek 48%-a számolt be időszakos alvásproblémáról. Külön figyelmet érdemel a tizenévesek alvási szokásainak vizsgálata során kapott megdöbbentő adat: a fiatalok 81% érzi úgy, hogy nem alszik eleget, s 77%-uk ébred reggelente fáradtan, leverten. A tinik 49%-a küzd időszakosan alvásproblémákkal, s további 15%-uk számol be állandó vagy visszatérő alvászavarról.

A magyarországi felmérések adatai a jelenleg ismert nemzetközi (európai) általános alvásállapotnál kedvezőtlenebbek.

A rossz alvás a napi teljesítménycsökkenés mellett összefüggésbe hozható az elhízással, a cukorbetegséggel, az immunrendszer gyengülésével, és számos pszichikai kórral, mint a depresszióval vagy a szorongással. A rosszul alvó ember hétszer nagyobb kockázattal van kitéve az esetleg súlyos következményekkel járó, vagy halállal végződő balesetnek, mint a jól alvó.

Az alvásért elsősorban mindenki saját maga tehet: a körülmények megfelelő megválasztásával, az életmódjával, és ha beteg, akkor azzal, hogy mielőbb gyógyító megoldást keres alvászavarai megszüntetésére. A hazai alvásorvoslás színvonala magas, az elmúlt években alakult új somnocenterek, alváslaboratóriumok már rendelkeznek az európai orvosi minősítési akkreditációval.

A közlemény közölhető, kérjük feltüntetni: Forrás: napidoktor.hu

World Sleep Day, Hungary
Alvásdiagnosztika és Alvásterápiás Laboratórium, BOK,
Somnocenter Szeged, Budapest
Napidoktor.hu