Betegségeket terjeszthet az akupunktúra

http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/hepa_biliary_pancr/hepatitis/?article_hid=140514

Bakteriális fertőzéseket, hepatitisz B és C vírusokat, sőt esetleg HIV-fertőzést is átvihet a szennyezett akupunktúrás tű, a törlőruha vagy a melegpakolás - figyelmeztettek pénteken szakértők.

A British Medical Journal című orvosi szakfolyóirat szerkesztőségi cikkében a Hongkongi Egyetem mikrobiológusai jelezték, hogy az akupunktúrával összefüggő, bejelentett fertőzések száma csak a jéghegy csúcsát jelenti, egyúttal szigorúbb ellenőrző intézkedések bevezetését sürgették.

A szakemberek szerint egyszer használatos akupunktúrás tűk alkalmazását, valamint a bőr megfelelő fertőtlenítési eljárását lenne szükséges előírni. Szigorítanák az engedélyek kiadásának feltételeit és a szabályozást is.

Az alternatív orvoslás egyik legelterjedtebb módszere az akupunktúra, amely arra az elméletre épül, hogy a test bizonyos pontjaiba tűket szúrnak, hogy ezzel segítsék az energia áramlását.

A hongkongi kutatók szerint az akupunktúra kockázatos is lehet, mert a tűket a bőr alá több centiméterig szúrják be. Óvnak egy új szindrómától, amely a 21. században jelenhet meg, és melyet akupunktúrás mikobakteriózisnak neveztek el.

"Ez egy olyan fertőzés, melyet az akupunktúrás tű behelyezési pontja körül gyorsan szaporodó mikobaktériumok okoznak a szennyezett törlőruhák és melegpakolások következtében. Hosszú lappangási ideje van, ám a fertőzés általában nagy tályogokhoz és fekélyekhez vezet" - hangsúlyozták a szerkesztőségi cikkben.

Eddig ötven ilyen esetet írtak le, a fertőzött páciensek 5-10 százalékánál alakultak ki súlyos szövődmények. Azt eddig öt esetben bizonyították, hogy szennyezett akupunktúrás tű miatt fertőződött meg valaki hepatitisz B vírussal.