Gyakoribb a mellékhatás ha félünk a gyógyszertől

2010. március 11., csütörtök, 10:34 • Utolsó frissítés: 2010. március 11., csütörtök, 11:43 Szerző: MTI

http://hvg.hu/egeszseg/20100311_mellekhatas_gyogyszerek/print

Nagyobb valószínűséggel jelentkeztek mellékhatások azoknál a pácienseknél, akik előre aggódtak gyógyszerezésük miatt - állapította meg egy ízületi gyulladással élő emberek közreműködésével végzett német vizsgálat.
A marburgi egyetem kutatói úgy vélik, megállapításaik más betegségekkel élő páciensekre is érvényesek lehetnek. Az Arthritis Care and Research című szaklapban közölt tanulmányban hangsúlyozzák a szakértők, hogy bár a legtöbb mellékhatás nem életveszélyes vagy súlyos kárt okozó, mégis riasztó és aggasztó lehet, ezért arra ösztönözheti a pácienseket, hogy hagyjanak fel előírt gyógyszerük szedésével.
Yvonne Nestoriuc munkatársaival száz pácienst kérdezett ki felmérésében gyógyszereik vélt szükségességéről és kockázatairól, valamint a tapasztalt mellékhatásokról. A vizsgálat kezdetekor 77 beteg jelezte, hogy aggódik az esetlegesen fellépő mellékhatások miatt. A csoportból végül 87 embert tudtak nyomon követni hat hónapig, közülük 45, azaz 52 százalékuk tartozott az "aggódók" közé.
A követésből kiderült, hogy az "aggódóknál" gyakrabban jelentkeztek olyan mellékhatások, mint kiütések, emésztőrendszeri problémák és fejfájás. Ezek a páciensek nagyobb eséllyel szedtek recept nélküli szereket is, valamint változtattak előírt gyógyszeradagjukon saját döntésük alapján. Nestoriuc úgy véli, minden új gyógyszer alkalmazása előtt a kezelőorvosoknak részletesen meg kellene beszélniük betegeikkel az aggodalmaikat, hogy segítsék őket a valós kép kialakításában gyógyszerükkel kapcsolatosan.