Meghalt Ranschburg Jenő
1935-2011


Gyors lefolyású betegség után 76 éves korában meghalt Ranschburg Jenő, a köztiszteletben álló pszichológus.

A nemzetközi hírű tudós pszichológus, 1935. december 19-én született Budapesten, szegény családban. 1961-ben diplomázott a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán, majd az ELTE pszichológia-magyar szakát is elvégezte. 1961-63-ban kisegítő iskolában volt gyógypedagógiai tanár, ezután az MTA Pszichológiai Intézetének munkatársa volt, 1965 és 1977 között pedig az ELTE Pszichológiai Tanszékén adjunktus, majd docens volt. Később a Pszichológiai Intézetbe vezetett az útja, ahol 20 éven keresztül tudományos osztályvezető volt. 1997-ben vonult nyugdíjba, de 2002-től a Szolnoki Főiskolán tanít, 2007-től pedig a Károly Róbert Főiskola emeritus professzora.

Fő kutatási területe a fejlődéslélektan, a szocializáció, a klinikai gyermeklélektan, a fejlődési pszichopatológia. Mindig ügyelt arra, hogy szakmai véleményét a laikus közönség is megértse, ezért volt különösen népszerű televízióban a Családi kör szakértőjeként. A tudományos ismeretterjesztést mindig is szívügyének tekintette, a családi és iskolai gyereknevelés témakörében számos cikket írt nemcsakszaksajtóban, de a napilapokban, népszerű folyóiratokban is. Két tucat könyve is megjelent.

A tudományos ismeretterjesztés mellett aktív közéleti tevékenységet végzett, elkötelezett demokrataként publicisztikáit, interjúit áthatotta a humánum mindenekfelettisége.

A fejlődéslélektan kutatásában és oktatásában végzett munkásságáért, a gyermekek védelme érdekében folytatott tevékenységéért 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. 2006-ban Budapest díszpolgára lett, 2009-ben Prima Primissima-díjat kapott, 2010-ben a Hazám-díjat vehette át.

A Népszabadságnak utoljára tavaly decemberben adott interjút. A Nem várhatom el mindenkitől, hogy hős legyen című írás elolvasható itt >>>

Forrás:nol.hu

http://default.indavideo.hu/video/Interju_Ranschburg_Jenovel_12

http://default.indavideo.hu/video/Interju_Ranschburg_Jenovel_22