Uniós szakértõk a diszlexiások megsegítéséért

 

Uniós fellépést, támogatást és programokat sürgettek szakértõk a diszlexiával küzdõk megsegítése érdekében egy tegnapi konferencián az Európai Parlamentben.

 

George Zisszimosz, az oktatási ügyekért felelõs Andrulla Vasziliu európai uniós biztos kabinetjének tagja ismertette, hogy körülbelül 45 millió azoknak a száma Európában, akik valamilyen tanulási problémával küzdenek, ezek között is a diszlexia keseríti meg a legtöbb ember életét: a lakosság 4-6 százaléka diszlexiás.

Zisszimosz szerint el kell oszlatni azt a tévhitet, hogy aki diszlexiás, annak alacsony az intelligenciája, és soha nem fog megtanulni írni és olvasni. Megfelelõ módszerekkel és a kellõ idõ ráfordításával mindenki megtanítható írni és olvasni - nyomatékosította a ciprusi oktatáspolitikus.

Michael Kalmár, az Európai Diszlexiaszövetség elnöke arra mutatott rá, hogy a diszlexiásoknak az uniós tagállamokban nyújtott támogatás nem elegendõ. Kalmár szerint mind az Európai Parlamentnek, mind az Európai Bizottságnak lépnie kell ezen a területen. Margaret Malpas, a Brit Diszlexiaszövetség elnöke pedig kiemelte: minél elõbb kiderül, hogy egy gyermek diszlexiás, és minél hamarabb elkezdõdik a fejlesztés, annál jobb eredményeket lehet elérni.

A konferenciát a fideszes Kósa Ádám szervezte, aki megnyitó beszédében meggyõzõdésének adott hangot, hogy az uniós intézményeknek is állást kell foglalniuk ebben a kérdésben, amely több tízmillió európai állampolgárt érint.

 

webdoki