Botrány a havannai elmegyógyintézetben

Tragédia! Lazsáltak az ápolók, két tucat beteg megfagyott

http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1288255

Huszonnégy beteg fagyott meg a havannai központi elmegyógyintézetben ezen a héten a kórházi személyzet gondatlansága miatt - közölte csütörtökön egy kubai emberi jogi szervezet.

Elizardo Sanchez, a független Kubai Emberi Jogi Bizottság szóvivője szerint a betegeket nem óvták kellőképpen a kihűléstől a szigetországban hirtelen beköszöntött, szokatlanul sokáig tartó hideghullám idején. A betegeket nem takarták be, miközben az épület sok ablaka és ajtaja ki van törve. A páciensek közül sokan magatehetetlenek, s nem tudnak gondoskodni magukról. Sanchez példátlannak nevezte a történteket, és "bűnös hanyagsággal" vádolta a kormányt.

Az emberi jogi aktivista - aki gyakran bírálja a kubai kormányt - azt mondta, hogy egyre több jel utal az egészségügyi rendszer romló helyzetére. Példaként hozta fel az elöregedett kórházi létesítményeket és a gyógyszerhiányt.

A kubai kormány szóvivője erre reagálva azt mondta, hogy nem hallott a betegek haláláról, s mindez valószínűtlennek hangzik, tekintettel az elmegyógyintézet jó állapotára. Hozzátette: nem ritka, hogy emberek halnak meg kórházakban, és az a valószínűbb, hogy a Sanchez által említett betegek sem kihűlésben, hanem más miatt haltak meg.

MTI